Julens første hjemmebag

Måtte simpelt hen i dag nyde min fridag og har bare gået og fået smånusset med en masse ting herhjemme. Tænkte at jeg ville hente den yngste lige efter skole, og vi ville bage til de store unger kom hjem. Så gjorde dej klar til julesmåkager i formiddags for dejen har godt af at ligge i køleskabet til de skal bages og valgte deres ynglings småkager med chokolade. Det gør det nemmere at skære småkager ud. Dejen kan også ligge i køleskab i ca. 2 ugers tid, så du kan også hurtigt servere en omgang friskbagte småkager, når du har lyst. Jeg bager begge typer af småkagerne på 180 grader i ca. 7-9 min. Men hold godt øje med dem i ovnen for ovne bager forskelligt og tit også ujævnt i ovnen. Vi flyttede ind i vores hus i juni, og jeg må erkende, at det stadig er en ny ovn for mig, når jeg bager, så jeg holder altid øje med, hvordan det ser ud og ikke kun på tiden. Mit første hold i ovnen af chokoladespecierne gik galt, så det var lige til udsmidning.

Chokoladespecier (ca. 100 stk.)

100 gr. flormelis

350 gr. hvedemel
250 gr. smør
1 æg
150 gr. mørk chokolade (jeg brugte halv af hver)
Flormelis, mel, smør og æg blandes sammen til en dej.
Chokoladen hakkes i små stykker og blandes i. ( Skal først blandes i den færdige dej, ellers kan man ikke få den til at hænge sammen.). Dejen rulles ud i to lige store pølser og filmes. Sættes i køleskab i min. en time. Pølserne tages ud og skæres i tynde skiver, og bages til de er lysebrune v/180 grader i ca. 7 min.

Jødekager (Ca. 50 stk.)

250 g hvedemel
125 g sukker
½ tsk hjortetaksalt
200 g koldt smør
Pynt:
½ tsk stødt kanel
1 spsk sukker
1 sammenpisket æg
Dej: Bland mel, sukker og hjortetaksalt i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen til den ligner revet ost. Ælt dejen let sammen. Del den i 2 portioner og form dem til korte ruller (ca. 6 cm i diameter). Læg dejen tildækket i køleskabet i mindst 2 timer eller i fryseren i ca. ½ time.
Pynt: Bland kanel og sukker sammen. Skær rullerne ud i tynde kager og læg dem på bagepladen og pensl dem med æg og drys en lille smule kanelsukker på midten af hver kage. Bag kagerne øverst i ovnen. Lad dem køle af på en bagerist.
 Som en sidste lækkerbisken lavede jeg så også lige lidt knas, som hedder sprøde ruller. De er super gode, dog lavede jeg dem lidt for store denne gang, så husk ikke at lave dem større en en halv til en lille teske. Dejen er også rigtig god til at lave skåle til en dessert, der laver du bare større klatter på bagepapiret og lægger dem over en omvendt skål eller andet inden de bliver kolde. Dette er vigtigt man former dejen inden de størkner. Skulle det ske, kan du lige smide dem i ovnen igen for så blive de bløde igen
Sprøde ruller (ca. 25-30 stk.)
125 g. hvedemel
125 g smør
125 g rørsukker
125 g lys sirup
1 tsk. stødt ingefær (kan udelades)

reven skal af 1 økologisk citron

Pynt: Chokolade

Smelt smør, sukker og sirup i en gryde og rør det godt sammen. Må gerne lige koge et par min., men pas på det ikke begynder at krystallisere. Mel, ingefær og citronskal blandes i en anden skål og sukkerblandingen hældes ved og blandes godt sammen. Sæt hurtigt dejen med 2 teskeer på en bageplade med bagepapir, og husk der gerne må være god afstand mellem dem, da de flyder en del ud. Bages ca. 10 min.ved 160 i varmluftovn.

Når de er rullet og kølet helt af, har jeg smeltet hakket chokolade og vendt hver ende af rullen i smeltet chokolade. Lad dem tørre på et stykke bagepapir. Man kan også lave dem, hvor man laver større ruller, og sprøjter med en tylle indeni, flødeskum som er sødet med sukker eller blandet med fx. moset hindbær

Da de store drenge kom hjem, synes de det var ren lykke og hygge med småkager og ild i pejsen inden de så måtte kapitulere og vælte sig ud til en sneboldskamp i sneen. Ja, det er jo ren idyl og dejlig når det en gang i mellem lykkes at få hygget i dagligdagen. Det er jo ikke hver dag det kan lade sig gøre pg.a. jeg også skal passe alt det jeg går og laver, så derfor sætter vi også større pris på de hyggestunder vi har sammen. I aften har jeg lovet at den står på risengrød, men det behøver jeg vidst ikke udpensle, da det er en nem hverdagsret i dagligdagen. Dog bryder jeg mig ikke selv om varm grød, så jeg hopper på en omgang skinke og melon. Det kan man altid spise.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s