Juleaften og familiehygge

Nu kom dagen langt om længe, som de sidste par måneders forberedelse har været omdrejningspunkt om. Juleaften!!! Med tre børn i huset har jeg jo sat mange ting i gang for at de skal opleve julens mange facetter og nyde det at være barn i december. Vi har hygget med kalenderlys, adventshygge, småkager, kalender- og adventsgaver, drillenissen har været på besøg et par gang og bl.a. farvet Ida’s mælk til morgenmaden helt blå og lagt kalendergaverne helt forkerte steder end i strømpen, hvor gaverne ellers ligger hver morgen. Der er lavet kranse, dekorationer, vi har været på kirkegården og sagt glædelig jul til farfar og også tillykke, da han ville have haft fødselsdag i december. Nissen har fået risengrød i skuret, da vi er flytte og ikke har et loft mere, så vi mener at han må være flytte i skuret på den nye adresse. Han kvittede så med at have spist al risengrøden og lagt nogle sjove spil i gave til alle tre børn. I skolen er der blevet klippet og klistret og vi har fået flotte julegaver, som der er brugt meget tid på, og Ida næsten ikke har kunne vente med at skulle give til juleaften. Men som blomsterbinder har det også været en hektisk tid, for det er også en af årets travleste højtider, så jeg ser frem til lidt mindre at lave i de næste par måneder frem.

Vi skulle ikke fejre juleaften hjemme i år, så det var skønt at vi havde hele dagen til afslapning, spil og lidt madlavning. Vi skulle komme med en flæskesteg, tyttebærgele, ris a la mandel og grønlangkålssalat. Jeg havde lavet en dejlig hvid gløgg, som vi gik og hyggede os med hele dagen. Jeg havde en hvid gløgg ekstrakt, som jeg blandede med en lille æblecider, en flaske Asti samt en flaske hvidvin samt lidt af min gemte hyldeblomstsaft. Det fik et opkog sammen med kanelstænger, stjerneanis, hvide sultana rosiner, mandler og revet citron- og appelsinskal. Jeg tilsætter også saften fra en halv presset citron. Det skal du altså prøve.

Der hvor vi holdt jul var der pyntet op, noget så flot, så det er altid skønt at komme i et hjem, som gør lige så meget ud af juleaften som én selv.

Til tyttebærgeleen brugte jeg en pose frosne tyttebær og to æbler skåret fint i tern. Det hele fik et kort opkog sammen med vand, som lige dækkede. Jeg tilsatte lidt sukker og det vil jeg sige er efter smag. Jeg valgte at lave den noget sød, da anden, sovsen og kartoflerne er fede og rødkålen er syrlig. Jeg tager noget marmelade-/gele jævningpulver i et glas med lidt sukker og hælder det i blandingen, som igen får et kort opkog. Det skal lige hænge ved på en kold ske. Du kan tilsætte så meget vand du har lyst. Hæld din gele på skoldede glas. Det smager super til en masse retter her i de kolde vintermåneder.

For at det hele ikke skal være så fed mad, indførte jeg for et par år siden en nem salat af grønlangkål. Jeg tager en pose grønlangkål og skyller kålen rigtigt godt og laver det dryppe af. Kålen skæres i super fine stykker og lægges i en skål med små æbletern. Jeg bruger til en hel pose kål ca. 4-5 æbler og det må gerne være lidt syrlige æbler. Der ud over hakker jeg ca. 100 g hasselnødder og blander i salaten. I en anden skål tager jeg ca. 2½ dl yoghurt naturel og 1 dl. cremefraiche og blander sammen med salt og peber og en anelse sukker samt lidt æbleeddike. Til slut vendes dressingen og salaten sammen. det smager super lækkert til andesteg, sovs og rødkål.

En lækker tallerken med alt i hjemmelavet tilbehør, som hører sig til i vores familie. En portion er nok rigeligt, når vi også skal have konfekt og ris a la mandel.

Dagen efter, altså 1. juledag er altid hellig i vores familie og ingen må lege med nogen og vi har ikke gæster. Det er nattøjsdag og hyggedag, hvor vi spiser god mad og kigger på alle vores fine gaver fra dagen før. Vi har spillet en masse spil og laver lidt lækker mad, som ikke er så fed som julemaden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s