Køkkenkage

Nu blev det så min søn, Lucas’ tur til at være med til at bage en kage, som skulle bruges som en dessert til hans hold i hjemkundskab. De havde sidste dag og alle skulle/måtte gerne komme med en ret eller andet de havde lyst til, og min søn ville gerne have en kage med. Det måtte han også gerne, men kravet var fra mig, at han selv skulle være med. Jeg starter med at skitsere vores idéer løst på et papir, for det kan godt gå hen og blive for omstændigt, hvis jeg ikke har idéen først inden jeg bager.

Vi besluttede os for en gammeldags tavle underneden med lagkagebunde fyldt med limemousse. Den øverste del skulle så være en kurv med lagkagebunde med jordbærmousse. Lagkagebundene bagte jeg i springform og den øverste del i en mindre kageform. Som altid har jeg kun bagepapir i bunden, da dejen hæver bedre, hvis man undlader at smøre kanterne. Det er super nemt at lave sine egne bunde, så kast dig bare ud i det. For en god ordens skyld får du så opskriften igen.

Lagkagebunde:

5 æg
120 g sukker
100 g mel
15 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver

Æggene skal have stuetemperatur, så tage dem ud i god tid før du skal bage. Det gør æggemassen mere luftig og giver en mere luftig lagkagebund. Ligeledes gør jeg formen klar inden jeg går i gang.
Del nu æggene i blommer og hvider. Tilsæt sukker og pisk godt og grundigt til æggemassen er lys og skummende. Mens maskinen pisker, så afvej mel, kartoffelmel og bagepulver og pisk æggehviderne stive, så begge dele er klar når æggeblomme-massen er færdigpisket. Sigt først mel, kartoffelmel og bagepulver i æggemassen og bland grundigt. Vend derefter med det samme de stiftpiskede æggehvider i.

Hæld dejen i formen og sæt den i en 175 C varm ovn i ca. 40-45 minutter. Lad være med at åbne ovnen i de første 30 minutter! Den totale bagetid afhænger selvfølgelig af hvor stor en kage du bager. Hold øje med kagen og tag den ud så snart den er fast at røre ved. Pas på, at den ikke får for meget, for så bliver den tør.
Afkøl kagen i formen på en bagerist. Når den er kølet, skærer du forsigtigt kagen fri i kanten af formen og vender den ud på bageristen og lader den afkøle helt inden du skærer den i tre bunde.

Du kan med fordel fryse bundene. Læg bagepapir imellem bundene og pak dem godt ind i fryseposer

 

Limemousse: (Passer til en kage på ca. 25 cm i dia).
4 dl piskefløde
2 del creme Fraiche
2 dl Yoghurt Naturel
1½ dl. sukker
2 tsk. revet skal af økologisk limefrugt
1 dl. limesaft
6 blade husblas

Start med at piske fløden stiv. Pisk derefter creme fraiche, yoghurt og sukker sammen ved lav hastighed, indtil sukkeret er opløst. Læg husblassen i blød i koldt vand. Pres vandet fra og smelt husblassen i limesaft og -skal i en gryde ved meget svag varme. Hæld massen i yoghurtblandingen i en tynd stråle og rør det hurtigt sammen. Vend til sidst flødeskum i. Sættes nu på køl i et par timer til den er stiv nok til at bruge som fyld i en kage. Piskes sammen lige inden brug.

Jordbærmousse:
4 dl piskefløde
140 gram sukker
300 gram jordbær
1 tsk citronsaft
6 blade husblas

Kom husblassen i kold vand. Purer jordbær og sukker. Pres vandet fra husblassen og smelt husblassen i citronsaften. Brug et varm vandbad. Rør den smeltede husblas i jordbærpuréen. Kom først en tredjedel af flødeskummen i og vend det i. Når det hele er vendt, i så vend resten af flødeskummen i. Det skal gerne gå hurtigt fra man hælder husblasen over indtil alt flødeskummen er vendt i. For den begynder at stivne med det samme. Men man skal samtidig være forsigtig ikke at piske luften ud af flødeskummet.

Jeg har skåret lagkagen ud i to bunde og monteret formen med en frostpose, så alle kanter er dækket. Derefter har jeg lagt øverste lag kagebund og fyld limemousse i. Til slut lægger jeg sidste bund i og sætter formen med lagkagen i køleskabet. Kan godt laves dagen før. Man kan også sagtens lægge frisk frugt i moussen, blot sørg for at frugten er drænet, så den ikke afgiver for meget fugt. Når den har sat sig kan den vendes forsigtigt ud på kagepladen den skal stå på.

Det samme gjorde jeg også med den lille form, dog fyldte jeg blot jordbærmoussen i. I mellem tiden, hvor moussen skulle stivne i lagkagen gik vi så i gang med at forme grøntsager og frugt til selve kagen og indfarve fondant.

Jeg brugte til at opsmøre kagen, den samme opskrift som til hjelmen, 1:1 chokoladeganache. Dvs. lækker chokolade omkring 55% og piskefløde der lige er kogt op. Derefter vender man chokoladen i blandingen og lader den køle helt af. Den samme blanding brugte jeg også til kurven. Dog var jeg noget irriteret over jeg ikke kunne finde mine tyller, så jeg endte op med at måtte bruge mit værktøj til at lave mønsteret i kurven og det var absolut ikke optimalt. Men det blev ok, men klart det ville have set bedre ud med den rigtige metode.

Det var super hyggeligt at lave med mine børn omkring mig og alle deltog. den ene rørte mousserne sammen, den næste formede jordbær og salt og den anden indfarvede og lavede håndtaget til kurven. Det er jo som modellervoks for dem. Og det var en meget stolt søn der til hjemkundskab kunne fremvise sin kage til hans klassekammerater, og den smagte også super fik vi at vide.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s