Så kom december og dermed også Bodil….

Sidder her en tidlig morgen og kan høre i nyhederne, at Bodil, en stærk storm er på vej ind over landet. Må nok ud og tage alle mine fine juleting ind og små grantræer, som står ved min indgang og på min terrasse. Kunne nu være hyggeligt, hvis jeg bare kunne gå i køkkenet og få bagt nogle julesmåkager, men de skal jo også spises. Jeg har altid bagt forskellige småkager hver uge, for hvis jeg bager dem alle på en gang, så er der simpelt hen for mange kager herhjemme, og jeg kan godt lide de er friske. Så i første omgang har jeg bagt to forskellige jule småkager som er jødekager og jødekager, som jeg har lavet en lidt anden form på, samt eksperimenteret med lidt lakrids.

Disse opskrifter er til mange småkager og du kan med fordel gemme noget af dejen i køleskabet og have til, at du kan bage friske småkager hele julen.

Jødekager (hjerter, ca. 250-275 stk.)
1 kg hvedemel
375g flormelis
750 g koldt smør i tern
2 æg
1 sammenpisket æg til pensling
Kanelsukker til drys (kanel og sukker rørt sammen)

Kom alle ingredienserne i et stort fad eller en stor skål og ælt det sammen til en ensartet masse. Brug hænderne, da smørret bliver blødt og samler dejen. I starten virker det som rasp, men pludselig vil du føle dejen samler sig. Del dejen i 6-7 portioner og drys et tyndt lag mel ud på bordet og rul dejen ud til ca. 2-3 mm tykkelse. Udstik kagerne med en rund form eller som jeg har gjort en lille hjerteform. Sæt kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med det sammenpiskede æg og drys kanelsukker på. Bages ca. 5-7 min. i midten af en 200 grader varm ovn. I varmluftovn 180 grader. Husk at kagerne skal opbevares i en tætsluttende beholder, så de holder sig sprøde. Jeg prøvede også at lave en variant, hvor jeg erstattede kanel med lakridspulver, og det må jeg sige smager himmelsk. Helt klart noget du må prøve.

 

 

Finskbrød (ca. 75 stk.)
500 g hvedemel
400 g koldt smør
125 g sukker
Til pynt:
Æggehvide
Hakkede mandler
Perlesukker

Smuldr smør i melet i en skål. Kom sukker i og ælt det sammen til en ensartet dej og lad dejen køle af i køleskabet i min. 1 time. Del dejen i 4 stykker og tril hver del til en stang på ca. 1 cm. tykkelse og tryk stængerne lidt flade. Pensl stængerne med den sammenpiskede æg og drys med de hakkede mandler og perlesukker. Skær nu stængerne ud i 4-5 cm stykker og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bage kagerne i 12-15 min. i  midten af en 200 grader varm ovn. I varmluftovn 180 grader. Husk at kagerne skal opbevares i en tætsluttende beholder, så de holder sig sprøde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s