Vi Ææælsker julesmåkager…

Herhjemme bager jeg mange småkager til hele julen, men kan allerede nu se jeg nok må bage endnu en omgang småkager, for mine tre børn og mand guffer småkager i sig hele tiden. Selvfølgelig ryger der også lidt ned hos mig :0)

Men det er super nemt, og noget børnene kan være med til. Jeg gør tit det jeg laver dobbeltportion, og har ruller liggende i køleskabet, der er pakket godt ind i husholdningsfilm. Så kan det ikke blive nemmere at få friskbagte småkager på julebordet. Det der gør det ekstra nemt er, at det er én grunddej, som jeg selv kan bestemme, hvordan skal smage. Her er blot 4 af mine favoritter, men du kan bruge lakridspulver, kokos, appelsinskal, nødder, tørrede frugt, Daim, Marabou og Toblerone, knust pebermynte-julestokke, kanel, osv. Mulighederne er mange, så prøv dig frem. Det smager som regel rigtig godt. Jeg benytter altid rigtig smør, for det smager altså bedst. Af denne opskrift bliver der ca. 240 stk.

Grunddej til småkager
1 kg hvedemel
425 g flormelis
750 g koldt smør skåret i tern
1 1/2 tsk. vanillesukker
2 sammenpiskede æg

Kom smør, mel, vanillesukker og flormelis i en skål og smuldr det sammen med hænderne til smørret er godt fordelt. Synes det er vigtigt du ælter det med hænderne for smørret smelter ved din fingervarme.

Kom til slut de sammenpiskede æg lidt efter lidt i dejen og saml den.
Pak dejen ind i husholdningsfilm og sæt dejen på køl min. en times tid i køleskab.

Tag dejen ud og del nu dejen op i det antal portioner, som du nu ønsker at lave forskellige udgaver.

Jeg lavede flg. 4 slags småkager af dejen, men smag dig frem.

Småkager med ingefær og lime: Tilsæt 2 1/2 tsk. ingefær fra dåse samt revet skal fra en økologisk, vasket limefrugt.

Orangespiral m/chokolade: Tilsæt 15 dråber Orangeessens (Panduro Hobby) samt 1 spsk. mørk kakaopulver (jeg havde så kun drikkekakao, så derfor er de lidt for lyse).

Hindbærdrømme: Tril dejen til en pølse og skær ligesom en trekant langs med hele vejen ned ad rullen. Læg hindbærsyltetøj ned i rillen og luk den til med den dej du har skåret af. Husk at luk syltetøjet godt inde i rullen. Du kan også vælge at lægge glasur og krymmel på efter bagning, så smager de fuldstændigt som hindbærsnitter.

M & M’s dutter: Knus i en frostpose godt med M & M’s og bland dem i dejen.

Alle dejblandingerne skal rulles til pølser og stilles lidt på køl. Det gør det nemmere at skære tynde, lækre småkager ud. Skæres ud og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir og bages ca. 6 min. ved 180 grader. Husk at sætte dem på en bagerist lige efter de er taget ud af ovnen. Lad dem køle helt af, før du lægger dem i en kagedåse eller lign., så de forbliver sprøde lige til jul, hvis de holder så længe. Ellers må du lave en ny omgang ligesom jeg selv skal til.

 

En anden tradition, som vi altid har haft med børnene er at de bager småkager, som stikkes ud med en masse forskellige forme og pyntes med glasur i alle farver, krymmel og spiseligt glimmer. Det er som regel dem alle børn spiser først. Måske lidt for søde efter vores voksne smag.

Dejen er nem at lave og børnene kan sagtens selv være med til at lave den. Det er lidt svært at sige præcist, hvor mange småkager der bliver ud af denne dej, da det er forskellige størrelser der bliver lavet med formene.

Børnenes favoritdej til småkager

350 g hvedemel

150 g sukker
225 blødt smør ved stuetemperatur
1 sammenpisket æg
1 1/2 tsk. vanille

Bland mel, sukker og vanille i en skål og smuldr smør til dejene er lidt som savsmuld. Tilsæt det sammenpisket æg og ælt dejen sammen til en ensartet masse.
Sæt dejen på køl i min. 1/2 time. Rul dejen ud i ca. 3 mm tykkelse og nu kan børnene ellers gå i gang med at stikke kager ud. Sæt dem på en bageplade, beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 9 min. ved 180 grader.

Lad småkagerne køle helt af på en bagerist før de pyntes og det er jo nu børnene kan vise deres kreative sider frem med farver, mønstre og idéer. Glædelig jul.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s