På mandag er det Sankt Hans. En dag som mange fejrer på forskellige måder. Nu om dage markeres sankthans ved offentlige og private arrangementer. Mange foreninger afholder arrangementer. Et typisk program omfatter en tale, derpå antændelse af bålet, og mens flammerne slikker op imod sommeraftenen synger alle Midsommervisen. Fyrværkeri ved midnat kan også indgå i programmet. Talen vil ofte blive fremført af en person, der er kendt i lokalområdet. At midsommernatten var fyldt med magiske naturkræfter – både onde og gode. Alle urter og kilder var særligt hellige, og det var tradition at opsøge hellige kilder eller plukke helende urter på denne aften. Til sankthans var mange hellige kilders magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden, som startede ved Skt. Hans På bålet er der traditionelt placeret en figur, der ligner en heks. Heksene flyver ifølge overleveringen til Bloksbjerg i Harzen sankthansaften og -nat. Nogle mener at både bål og heks er en ny tradition, men en ting er sikkert, vi hygger ofte med gode venner og skal have god mad. Jeg har så også fødselsdag denne dag, og har ikke lige tid til at stå i køkkenet en hel dag, så jeg vil holde mig til lidt simpel sommermad med danske råvarer. Jeg laver Kyllingefrikassé med nye danske kartofler, og i dagens anledning laver jeg den IKKE fedtfattige omgang, så ikke noget med at spare på fedtet i denne sag, det er ren fløde! Til dessert en hyldeblomstparfait med saltkaramelsauce og selvfølgelig en masse friske sommerbær. Til bordpynt havde jeg egentligt i tankerne at jeg ville have lavet lidt råt med nogle træstykker og blomster, men nu tror jeg at det ender med at jeg tager naturen med ind på spisebordet…. Jeg må en tur på stranden og hente noget sand, nogle siv og have lidt fine, lyse blomster.
Hønsefrikassé med dansk sommerislæt (4 prs.)
Til kogning
1 stor, god kylling/høne
2 gulerødder, 1 løg, 1 porre, persillestængler, salt og 5 peberkorn (tilbehør til kogning af kylling)
Til sauce
1 bdt. grønne asparges
1 bdt. små, nye gulerødder
1 kg. friske, nye ærter (bælget)
3/4 l. piskefløde
1 spsk. smør
2 spsk. mel
Salt og Peber samt lidt sukker
1 stort bdt. bredbladet, grofthakket persille
Start med at rengøre din høne i koldt vand og læg den i en gryde med tilbehøret til kogningen. Dæk med koldt vand. Kog nu kyllingen i ca. en times tid til den er godt mør og lad den ligge i gryden til det er kølet godt af. Tag kyllingen op og si “suppen”. Stil suppen til side til senere. Vask gryden godt af og smelt smørret i gryden. Når smøret er smeltet hælder du mel i og rører det godt sammen. Tag nu ca. 5 dl af suppen og rør i lidt efter lidt og når alt er pisket i, tilsætter du så fløden. Imens det koger op rengør du grøntsagerne. Vask gulerødderne og skær dem i grove stykker. Vask asparges, knæk dem ved enden og skær dem i 2-3 cm lange stykker. Smag nu fløde-suppen til med salt/peber og lidt sukker. Smager den ikke af så meget kan du sagtens tilsætte lidt kyllingefond, hvis din kylling ikke har været så kraftig. Det tyer jeg selv til en gang imellem. Lad det simre i godt og vel en halv times tid, hvor du så kan tage og pille store lunser kød fra skroget. Det er jo ikke til tarteletter, så det er store stykker du skal bruge. Ti minutter inden servering hælder jeg kylling, gulerødder og asparges i fløde-suppen og lige før servering hælder jeg ærterne i samt den hakkede bredbladet persille. Gem lidt til anretningen.
Jeg serverer denne ret i en dyb tallerken sammen med nye, kogte danske kartofler der er vendt i lidt raspolie og hakket bredbladet persille, øser saucen op og drysser persille henover , og slutter af med et drys friskkværnet sort peber. Smager så skønt sammen med kold hvidvin
.
Hyldeblomstparfait (til ca. 8-10 pers.)

