En opskrift – tre slags brød!

 

Brød med rester fra min tomatsalat
Brød med rester fra min tomatsalat

Igen en regnvejrsdag blev til nogle timer i køkkenet. Ville eksperimentere lidt med brød, da det ofte for mig bliver lidt hyggeligere med en duft af gærdej på en våd og kølig dag. Opskriften jeg her lægger ud er til alle tre brød. Jeg har brugt lidt mindre dej til brød med tomatsalat, da der var meget fyld. Vil nok en anden gang, ælte tomatsalaten mere i dejen end lægge det hele i midten. Det gør det lidt for fugtigt og tungt, men sikke det smager. Helt klart mine børne favoritbrød!

Tomatbrød
Tomatbrød

Det andet brød bagte jeg med nogle af alle de mange kirsebær jeg lige pt. har. Og det sidste brød blev “blot” et helt almindeligt, virkeligt lækkert brød! Brødet er ligeså blødt og lækkert dagen efter, hvilket jeg selv synes ofte er et problem det ikke er. Men her på 3. dagen er det altså også lækkert som ristet brød med smør og en klat hjemmelavet marmelade til.

Franskbrød

(3 store brød)

50 g økologisk gær

2 tsk. salt

5 spsk. sukker

35 g smør

1 æg

1 l. sødmælk

900-1000 g mel

Birkes og 20 kirsebær til kirsebærbrødet

Tomater, parmesanost, løg, bredbladet persille, flagesalt og tørret oregano til tomatbrødet (du behøver ikke ost)

1 sammenpisket æg til pensling af brød

Almindeligt, lækkert franskbrød.
Almindeligt, lækkert franskbrød.

Smuldr gær og tilsæt sukker og salt. Smelt i en gryde mælk og læg smør heri. Hæld lidt af den lune mælk i gæren og rør det rundt til det er helt opløst. Hæld derefter resten af mælken i. Bland nu det meste af melet i og rør dejen sammen. Jeg bruger min KitchenAid, men ellers brug en stor grydeske til at røre med. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt dejen med resten af melet (måske skal du bruge lidt mere eller mindre). Dejen skal gerne være blank og meget smidig.  Ælt nu dejen med hænderne i godt og vel 10 minutter. Læg dejen i en ren, meldrysset skål og sæt til hævning et lunt sted i ca. 30-45 min.

Tag dejen ud af skålen og slå luften ud af dejen. Del nu dejen i tre portioner. Til kirsebærbrødet ælter du halverede kirsebær i dejen. Enten former du brødet til et brød og lægger det på en bageplade dækket med bagepapir eller du benytter en bageform beklædt med bagepapir. det har jeg gjort. Jeg brugte en lille lagkageform. Dæk dejen til og stil til efterhævning et lunt sted ca. 30 min.

Til tomatbrødet havde jeg en god rest tomatsalat tilbage fra dagen før, så den drænede jeg og hædte i dejen. Jeg vil anbefale du tager dine tomater, halverer dem, udkerner dem og blander dem med hakket salatløg og hakket, bredbladet persille. Rul dejen ud på et meldrysset bord og placer tomatblandingen på dejen. Rul den fint sammen som en pølse nu og læg tomatbrødet i en rugbrødsform beklædt med bagepapir. Dæk dejen til og stil til efterhævning et lunt sted ca. 30 min.

Den almindelige franskbrødsdej formes blot til et franskbrød og lægges i en form beklædt med bagepapir. Dæk dejen til og stil til efterhævning et lunt sted ca. 30 min.

Tænd ovnene på 225 grader.

Efter hæving pensles alle tre brød med sammenpisket æg. Kirsebærbrødet bliver drysset med birkes. Tomatbrødet med oregano og flagesalt. Franskbrødet giver du et par ridser med en skarp kniv. Bag dem nu i ca. 25-30 min. Lad dem køle godt af efter bagning på en bagerist. Husk at tage dem ud af formene og køle af.

IMG_3342
Kirsebærbrød med birkes

 

 

 

2 thoughts on “En opskrift – tre slags brød!

  1. Det øg der står i opskriften skal den ikke i dejen? Eller er det det samme som det der står til pensling?

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s