Efter jeg har fået min egen blomsterbutik, flyver tiden afsted for mig. Jeg har så travlt i butikken og ved at være en god mor og kone stadig. Så tiden har ikke været til også at få skrevet på min blog, og sikke jeg savner det. Sidder nu og har sendt ungerne afsted, manden ud ad døren, varm te, tændte stearinlys og ild i brændeovnen. Så nu er der ro og jeg holder mig en fridag. Derfor har jeg nu taget nogle timer ud af kalenderen kun til dig! Nu kommer der opskrifter på mine ynglingssmåkager og en masse idéer til juledekorationer. Der er 12 dage til juleaften, og normalt har jeg lavet chokoladekonfekten nu, men har planlagt det til at jeg laver det i næste uge.
Men julesmåkagerne kunne vi ikke vente på. Jeg har lavet alle dejene, og har kun bagt halvdelen af hver portion. Resten har jeg lagt i fryseren, så det nu er nemt lige at bage en omgang friskbagte julesmåkager. Det tog mig ca. en times tid at lave dej til alle opskrifterne, så det var ikke et uoverskueligt projekt at kaste mig ud i.
En småkage vi herhjemme ikke kan holde jul uden at have bagt er helt klart specier. Jeg har lavet dem som chokoladespecier, men har du lyst kan du lave en anden version også. Prøv også evt. at bage dem med revet appelsinskal.Eller citronskal. Tørrede Tranebær. Lakridspulver, tørrede solbær eller noget andet. Det er en nem dej at arbejde med og tilsætte sin egen ynglings-ingrediens.
Chokoladespecier
(ca. 75 stk.)
100 g flormelis
350 g hvedemel
250 g smør
1 æg
150 g hakket, mørk chokolade Flormelis
Flormelis, mel, smør og æg blandes sammen til en dej.

Vanillekranse

Jødekager
(hjerter, ca. 250 stk.)
1 kg hvedemel
375g flormelis
750 g koldt smør i tern
2 æg
1 sammenpisket æg til pensling
sukker og kanel til drys samt hakkede mandler
Kom alle ingredienserne i et stort fad eller en stor skål og ælt det sammen til en ensartet masse. Brug hænderne, da smørret bliver blødt og samler dejen. I starten virker det som rasp, men pludselig vil du føle dejen samler sig. Del dejen i 6-7 portioner og drys et tyndt lag mel ud på bordet og rul dejen ud til ca. 2-3 mm tykkelse. Udstik kagerne med en rund form eller som jeg har gjort en lille hjerteform. Sæt kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med det sammenpiskede æg og drys kanelsukker og hakkede mandler på. Bages ca. 5-7 min. i midten af en 200 grader varm ovn. I varmluftovn 180 grader. Husk at kagerne skal opbevares i en tætsluttende beholder, så de holder sig sprøde.
Lakridsstjerner
(ca. 250 stk.)
1 kg hvedemel
375g flormelis
750 g koldt smør i tern
2 æg
1 1/2 spsk. lakridspulver
1 sammenpisket æg til pensling
lakridssukker til drys (lakridspulver og sukker rørt sammen)
Glasur tilsat lakridsaroma
Kom alle ingredienserne i et stort fad eller en stor skål og ælt det sammen til en ensartet masse. Brug hænderne, da smørret bliver blødt og samler dejen. I starten virker det som rasp, men pludselig vil du føle dejen samler sig. Del dejen i 6-7 portioner og drys et tyndt lag mel ud på bordet og rul dejen ud til ca. 2-3 mm tykkelse. Udstik kagerne med en rund form eller som jeg har gjort en lille hjerteform. Sæt kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med det sammenpiskede æg og drys lakridssukker på. Bages ca. 5-7 min. i midten af en 200 grader varm ovn. I varmluftovn 180 grader. Husk at kagerne skal opbevares i en tætsluttende beholder, så de holder sig sprøde.
Her min absolut ynglingsopskrift, og dem kan jeg selv spise rigtigt mange af.
Kirkeruder/Brunkager
(Ca. 300 stk.)
500 g margarine
500 g sukker
250 lyst sirup
15 g potaske
7 g stødt nellike
7 g stødt ingefær
25 g stødt kanel
240 g hakket sukat
50 g hakket orangeskal
350 g finthakkede mandler
750 g mel
Opskriften er delt op i 2 dage, men det gør jeg så absolut ikke selv. Jeg lader blot dejen hvile nogle timer og fortsætter så videre.
1.dag: Smelt margarinen sammen med sukker og sirup og lade det varme igennem i en tykbundet gryde i ca. 30 min. Ikke mere, for så kan det gå hen og blive bittert. Rør massen godt sammen og tilsæt nu potaske, som først er opløst i 2/3 dl kogende vand. Tilsæt nu hakket sukat, orangeskal, mandler og krydderierne. Dejen skal nu røres sammen til en tyk vælling. Sigt 2/3 af melet i og rør det langsomt sammen. Lad dejen hvile en times tid og tilsæt nu resten af melet. Æltes til dejen er fast og blank. Del dejen i fire lige store stykker og rul dem til fire ruller. Pak hver enkelt rulle i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet til dagen efter.
2. dag: Kan du ikke vente kan du godt bage dem samme dag, men det er nemmest, når de får lov at vente et døgns tid. Forvarm ovnen på 200 g og gør bagepladerne klar med bagepapir. Skær kagerne ud så tyndt som muligt. Læg skiverne på bagepapiret og bag dem i ovnen i ca. 3-4 min.
Hvis du ønsker at bage med smør bliver de ikke gode, da dejen derved vil skille.
Nu kommer der simpelt hen en masse fotos af blomsterdekorationer, og jeg håber at du kan finde inspiration til selv at kaste dig over at få lavet lidt smukt. Det er jo også skønt at lave og kunne komme med til værtindegave f.eks. Jeg laver alle mine dekorationer i oasis, da det holder det grønne en del friskere helt hen mod jul. Alle lys er ren stearin og de er udstyret med 3 stykker tyk elefanttråd i enden, som jeg har smeltet i.
Her er så som lovet en masse jul fra min blomsterbutik. Håber du kan lide det.