Påskelam på den gode måde

IMG_4129

Nu har jeg lavet denne opskrift på lammekølle to gange, og den bliver bare så saftig og super mør! Det er en ret der passer sig selv og er ret enkel at tilberede. Jeg langtidssteger den, så det eneste du skal gøre, at du en gang i mellem hælder noget væde over lammekøllen og tjekker temperaturen.

Langtidsstegt lammekølle

2,5 kg lammekølle med ben

12 store kviste frisk timian

12 store kviste rosmarin

3 store alm. løg (skåret i store både)

3 store rødløg (skåret i store både)

6 store skalotteløg (skåret i kvarte)

5 pillede fed hvidløg

4 dl. økologisk æblemost

1/2 liter brown Ale eller anden mørk øl

2 tsk. salt

1 tsk. sukker

1 spsk. balsamico

Peber

Olivenolie

Forvarm ovnen til 120 grader.

Vask og tør lammekøllen godt og skær dybe tern i den. Tag et stort fad/bradepande og læg alle de klargjorte løg og hvidløg i. Læg 8 kviste timian og 8 kviste rosmarin i fadet og hæld æblemost og øl i. Tilsæt 1 tsk. salt. Læg nu den ridsede lammekølle oven på løgene. Hæld et godt lag olivenolie over lammekøllen og drys godt med groft salt og peber. Læg resten af timian- og rosmarinkvistene over.

IMG_4453

Sæt nu i ovnen. Ca. hver halve time hælder du lidt af væden over.  Jeg har indbygget termometer i min ovn, så jeg har indstillet ovnen til at slukke ved 60 grader. Afhængigt af størrelsen på lammekøllen skal den have min. 2 timer. Den sidste jeg lavede var på næsten 3 kg med ben  og den fik næsten 3 timer. Jeg har også med stor succes intervalstegt den, da jeg også lige skulle bage noget, som skulle være klart. Det var heller ikke noget problem. Jeg pakker lammekølen i staniol efter endt stegning og pakker den herefter ind i et stort håndklæde. Sådan kan den holde sig lun i op til 2 timer, hvis du ønsker det.

Til denne ret serverer jeg en let sauce lavet af væden fra lammet, som jeg sier. Jeg benytter også løgene. Væden koger jeg op med en lille sjat hvidvin, smager til med salt, peber og en anelse sukker. Til slut tilsætter jeg en lille melbolle, som skal jævne sovsen en smule, da det ikke skal ende op med en tyk sovs men en let sauce. Når den er kogt sammen tilsætter jeg ca. 50 g koldt smør i tern.

Jeg rister forskellige svampe og champignon i smør og vender til sidst løgene fra lammet i, så det også tager varme igen. Vend hakket krydderurter i. Det sættter prikken over i’et.

Andet tilbehør jeg har valgt at servere med lam er en kokotte med kartofler, søde kartofler og blomkål, som er kogt, most, smagt til med trøffelolie, smør og lidt piskefløde, ligesom jeg har bagt det skønneste madbrød med salt, rosmarin og trøffeolie på.

Det skønneste madbrød

50 g gær

3 dl lunkent vand

1 spsk. honning

1 tsk. havsalt

3/4 dl. olivenolie

5 fed hvidløg

100 g durummel

450 g hvedemel

6 stilke rosmarin

1 dl. olivenolie og lidt dråber trøffelolie efter smag

1 1/2 tsk. havsalt

Læg gær i skål og tilsæt honning og vand. Rør det sammen til gæren er opblødt og tilsæt knust hvidløg, salt og olie. Tilsæt nu begge typer mel og ælt det godt sammen. Stilles til hævning i 1 time, gerne 2. Når hævningen er slut lægger du bagepapir i en bradepande, form som er ca. 25×35 cm og lægger bagepapir i. Læg dejen i formen og lad den hvile ca. 30 min. Tænd din ovn på 175 g. Efter sidste hævning tager du med klør fem og laver nogle fordybninger i dejen, hælder oliven- og trøffelolie over, drysser salt og rosmarin over. Du kan også vælge at sætte oliven på nu. Bages ca. 18-25 min . Det skal være let gyldent. Lad det køle af min. 15 min. på bageristen in den du skærer det.

Nu kan du holde en dejlig middag med skøn mad. Måske er det påskemenuen, så jeg vil ønske dig en skøn påske med fotos af nogle af mine egne kreationer.

IMG_3790

IMG_4451

IMG_4425

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s